<
   

i mitt eget essä...

Nu är jag hemkommen från stallet och tänkte gå in och borsta mina tänder och gå och lägga mig rätt snart...
Hade en jätte mysig kväll i stallet. Fick sånt där ryck när jag bara vill borsta och göra hästarna superfina. Både Goss och Cayenne fick sig en ordentlig genomborstning och lite flätor och så... Jag befinner mig i mitt eget essä när jag blir på det där humöret! Dessutom var jag extra glad eftersom Goss äntligen börjar tappa lite av sin vinterpäls.
Imorgon kommer jag jobba hela dagen och tiderna kommer krocka så det blir inga hästar för mig :/ men jag tänkte försöka blogga om något i hästväg imorgon iallafall ;)
Här kommer lite bilder ifrån idag!
 
 
Jag tycker Cayenne kan donera lite av sin långa man till Goss? haha ;)
Godnatt <3

Ändringar för dagen!

Idag blir det lite ändringar. Jag åket strax till jobbet och tar stallet efteråt istället. Anledning? Jo, jag har sovit typ 2 timmar inatt. Förstår inte varför jag inte kunnat sova! Och allt detta sen jag slutade snusa... Sen äter jag ju mycket godis på dagarna nu när jag inte snusar, kanske är därför?!
Jag var jätte arg inatt iallafall. Arg på mig själv och min egen kropp. SOMNA BARA FÖR HELVETE! Och runt 06.00 slumrade jag nog till en stund ;)
Nu blir det till att åka och jobba med Sunita :) men jag bloggar mer sen! Yiiiihaaa

Middle of the week

Nu kom jag precis ut ut en varm dusch! Har känt mig gött sleten nu efter jobbet, haha..
Och nej, jag har inte snusat idag heller. Känner mig riktigt duktig och chockad eftersom jag trodde det skulle vara svårare :S men å andra sidan, än så länge har det bara gått 36 timmar! Men jag ska kämpa på :)
Jobbet har gått bra, två dagar kvar nu till ledighet i helgen. Känns som en evighet...
Är lite ledsen eftersom jag redan är inne på sjunde säsongen av "FRIENDS". Vill inte att det ska ta slut... :/
Nu tänkte jag krypa i säng! Upp till stallet tidigt imorgon :)
Bjuder på en bild på mig själv... Höhö!
Godnatt (:

Velig och nikotinberoende!

Nu har jag bestämt mig. Jag vill sluta snusa... Har hållt på med skiten i mer än 4 år och lagt alldeles för mycket pengar på det! Jag har inte snusat sen igår eftermiddag och känner redan hur lättirriterad jag är. Blir grinig för minsta lilla och svär över något oväsentligt. Men det går över snart hoppas jag!!

Just nu är jag inne i det där sinnesstadiet där jag inte tycker så mycket är roligt. Jag blir sur över isen som aldrig försvinner, jag är grinig över snö och kyla, och jag vill inte brodda mer. Jag tror alla känner så nån gång att nu får det fan vara nog! Som hästtjej ska man ju klara vilket väder som helst, men nu är vintern för lång alltså! Och is är aldrig bra...
Så därför rider jag inte så mycket denna veckan, eftersom jag inte tycker att jag får ut nånting av det, plus att jag inte vill rida när jag är irriterad ;) men så fort isen försvunnit så blir det till att sätta igång ordentligt! Då är det fullt ös :D

Tog några bilder på Cayenne nu när jag lunchade! Hon är så göllig...

Supertrött och nyheter!

Nu är jag faktiskt jätte trött trots att det inte vart jätte mycket att göra idag på jobbet. Vet inte varför men kroppen känns tung och seg :/
Jag tänkte berätta hur det gick med mitt viktiga telefonsamtal i förmiddags. Jag fick prata med 2 olika personer och dem lät väldigt positiva och det är inte alls omöjligt att jag kommer in på skolan redan i augusti. Om inte så borde det bli till januari! Sjukt roligt :D Känns bra att vara på väg någonstans!
Imorgon tänkte jag ta mig i kragen och INTE försova mig ;) imorgon vill jag hinna pyssla med Gossen innan jobbet klockan 12.
Jag tänkte att jag skulle lägga upp 3 bilder på individer som förutom hästarna betyder mycket för mig i vardagen <3
 
 
Min fina lillasyster. Detta är en gammal bild men hon är så otroligt söt!
 
 
Min underbara vovve Annie <3
 
Och här är jag med två av mina gulliga töser, Sandra till vänster och Jill till höger :)
 

Otroligt viktigt samtal!

Dagen började med att jag försov mig :/ ATTANS! Så jag hann inte rida innan jobbet, blir riktigt arg på mig själv!

Nu ska jag kliva in och börja jobba snart, men innan det ska jag göra ett väldigt viktigt samtal... VÄLDIGT VIKTIGT! Jag ska nämligen ringa till skolan jag vill in på. Wish me luck! Jag berättar sen hur det gick :)
Pusspuss

Ååh vad glad jag är!

Alltså vilken underbar dag! Det var så otroligt roligt att träffa min gamla barndomsvän. Det var en sån konstig känsla att träffa henne igen, på ett väldigt positivt sätt! Man blir glad i hela kroppen och samtidigt blir man arg på sig själv att man lät det gå så lång tid... Men vi har bestämt nu att vi ALDRIG ska låta det gå så lång tid igen. Vi är för bra vänner för det ;)
 
Vi var i Stall Petit och tittade och Malin fick hälsa på hästarna. Sedan åkte vi iväg till henne och jag fick träffa hennes fina pållar! Och hon har en sån himla underbar familj <3
 
Nu har jag satt igång lite nudlar till mig, LYXMAT!! haha. Nu blir det en lugn kväll med chips och godis :D
Imorgon blir det jobb från 12-19.30... Så det blir stallet innan tänkte jag!
 
Tjingeling <3

Fullspäckad dag

Nu har jag precis gått upp och sitter och äter frukost. Dagen är fullbokad med massvis av roligheter. Nu på förmiddagen skall jag åka till stallet. Mocka, borsta, fixa. Sedan åka hem och duscha och så.. Sedan klockan 15.00 ska jag äntligen träffa Malin :D Vi ska käka och sedan åka till Stall Petit för att kika på hästarna och stallet. Efter det beger vi oss till Hjällsnäs och tittar på hennes hästar och träffar kära familjen Lindqvist! :D
Aberopå något helt annat. Jag var glad hela dagen igår efter att jag hade ridit. Det var så roligt på något sätt. Man känner att våren smyger sig fram och så många roliga saker står och väntar på en... Jisses vad poetiskt tänkande jag har ibland ;)
Jag bloggar mer sen!
Dessutom slänger jag upp en bild från igår! LYCKA <3
 
 
 
 
 

Klipp 3. Lugnat ner sig

Nu har han lugnat sig och börjar lyssna! Underbar galoppdag i solen :D

Klipp 2. Fortfarande pigg!

Nu tar vi höger varv och han är fortfarande het. Får hålla tillbaka honom ganska mycket och känner stundtals att han snart exploderar ;) men det går rätt bra ändå!

Klipp 1. BUS

Video 1. Här är första galoppen för dagen och Goss sprudlar av energi. Svansen rätt upp och efter ett varv sticker han lite med mig ;) men det var kul! Haha.. BTW Roger har lite svårt att vara tyst så han pratade lite medan han filmar ;)

Mycket pigg herre!

Idag blev det massor med galopp på vår
åker. Gossen var superpigg och körde svansen rätt upp i vädret och ville springa fort! Han blev lite sur på mig ibland som höll in honom ;) haha! Men efter en stund slappnade han av och jobbade ordentligt. Det var väldigt kallt men väldigt roligt! :)
Jag lägger upp några filmklipp senare idag på hur det såg ut.

Godmorgon!

Nu tänkte jag slänga i mig lite frukost och sen bege mig till stallet! Tänkte galoppera lite på åkern idag och göra av med lite energi! Ska försöka få mamma att filma lite eller nåt som jag kan lägga upp sen!
Jag jobbar ikväll igen, men på måndag är jag ledig :D tjooohoo
Vi hörs sen!
Puss

Äntligen!

Äntligen har jag fått tillbaka min dator som varit hos en vän alldeles för länge! Har inte kollat ordentligt i den på flera år. Hittade en massa gamla bilder, många av dessa har jag inte sett på flera år... Och alla är på min älskade Petit. Vad fin hon var. Skulle gissa på att jag är runt 14-15 år här.
 
De första bilderna är ifrån en tävling på Nääs.
 
 
Den sista bilden här är nog lite race inför omhoppning eller nåt ;)
 
Nästkommande bilder är ifrån en träning för Sussie Blomqvist
 
Tänkte avsluta med en närbild på hennes gulliga huvud  <3
 
Nu ska jag iväg och jobba hela kvällen, igen! ;D
 
PUSS

Golds Jessie James

Jag tänkte ge er en lite djupare insikt i min hästs personlighet och fakta om honom.
Golds Jessie James är född 2008. Jag kallar honom olika namn. Goss, Gossen, Gosselito eller GossGoss ;) han har färgen buckskin med en vit strumpa på bakbenet och vit bläs. Han är en Solid Paint. Hans pappa heter Golds Jaguar Pocobub (paint) och hans mamma heter Remedy Goldies Eyed (Quarter).

Min styvpappa köpte honom i januari 2011 och jag såg honom redan då som min även om jag inte stod som ägare på pappret. Jag började träna honom mycket från marken och få honom att lita på mig. När han började göra det var det dags att rida in honom. Det gick väldigt bra och som tur var så hade vi tillgång till en rundkorall hos Fia, vilket är väldigt bra vid inridning.

Första gången jag skulle rida honom på stora banan (då hade han skrittat och travat med mig på ryggen i rundkorallen) så gick det inte lika bra. Banan ligger väldigt öppet och det blåste den här dagen. Jag tror det blev för stort för lilla Goss och han kastade av mig 4 gånger den dagen. Jag hoppade upp och åkte av hela tiden! Men å andra sidan, jag kan ju inte rida in en häst utan att åka av någon gång ;) haha! Så det var bara att gå tillbaka till rundkorallen 2 veckor till, och efter det gick det jätte bra även på stora banan :)

Nu står jag här 2 år senare och Gossen har verkligen utvecklats. Dock hade han otur att få ett överben mitt i inridningen så det sinkade oss lite, men nu har han varit skadefri i över 1 år och det känns bra! :D

Goss är en rolig häst att ha. Han är busig men ändå väldigt snäll. Ni vet när man ställer dem lösa i stallgången efter man ridit till exempel, så går jag in i sadelkammaren med sadeln. Han tittar på mig när jag går in, och på den korta tid kan han hitta på något bus. Som att ta upp en borste med munnen. När jag kommer ut så släpper han den och ser oskyldig ut! Såna saker gör han ofta ;)

Han är en väldigt lojal häst. Han är högst i rang i hagen men inte elak. Så länge man lyder hans regler ;) haha!
Han har dessutom lite speciella egenheter.

Nummer 1: när man ska kvällsfodra på kvällen och kliver in i stallet så kissar han, ALLTID!

Nummer 2: han har ALDRIG bajsat på ridbanan.

Nummer 3: om han står i stallgången och skrapar med hoven, då måste han in och kissa i boxen.

Nummer 4: han är egen på det sättet att han är väldigt oberoende av andra hästar. Han har inga problem att lämnas ensam i hagen. Därför tas han alltid in sist.

Nummer 5: när man rider ut så måste han gå först!

Jag köpte Gossen av min styvpappa i oktober 2012 så nu är han min och det känns superbra! Jag hoppas på många fler roliga stunder med denna underbara pålle!

Sugen? Haha

Lite kul.. Läste hästmagazinet. När jag bläddrat några sidor när jag fick fram "sammetsgalopp över savannen!" Dem gjorde reklam för att man skall åka till Afrika och rida och galoppera bredvid elefanterna! Men när bilderna visade sig så blev man inte så sugen. Inte jag iallafall. Kolla noggrant på bilden så ser du att varje häst verkar ha panik och ryttarna ser skräckslagna ut. En av dem har till och med ramlat av XD lite fel bild att marknadsföra sig med!

Lunch och paket!

Nu har jag varit och ätit lunch med Christoffer. Thaibuffé blev det :D när jag kom hem så såg jag att mitt paket kommit. Ett enöraträns och nytt bett :) älskar att köpa paket till mig själv! Haha

Massor med gos!

Sådär, nu är stallet klart för idag! När jag gick ut i hagen för att fylla på vatten så kom Goss fram till mig och ville gosa och busa! Han var så söt, ville pussas och mitt hår luktade tydligen väldigt gott! Han är göllig den ;)

Glädjande besked och läggdags!

Nu ligger jag i sängen och tänkte sova. Klockan är snart ett på natten och jag är konstigt nog inte trött. Trots att jag sov rätt dåligt natten som var.
Imorgon blir det inte någon speciellt händelserik dag. Tänkte åka till stallet och fixa stallet och sen blir det till att käka lunch med Christoffer! Efter det så blir det jobb hela kvällen igen. Mycket jobb denna veckan... Men det är bara att kämpa på ;)
Idag fick jag ett glädjande besked! Nästa vecka skall jag troligen träffa min gamla barndomsvän Malin Lindqvist :D vi har inte setts på flera år, trots att vi växte upp ihop! Det ska verkligen bli jätte skoj. Hon håller också på med hästar, hon sysslar med hoppning och är jätte duktig!

Nu är det dags att sova, men tänkte dela med mig av en liten bild på mig och Goss som är tagen på sensommaren förra året!

Lite av allt!

Jag vet att jag skriver mycket om att jag längtar till våren och att snön försvinner blablabla. Men jag gör verkligen det. Dessutom så längtar jag som tusan till att vägarna blir bra så jag kan åka till Jill och rida ut, och att hon kommer till mig! Förra hösten åkte jag dit och vi tog en lång tur i skog och mark! Ett tag senare kom hon till mig och vi hade verkligen jätte kul!
Jill äger ett fint friesersto som hon tränat flitigt den senaste tiden. Det går riktigt bra för dem och man ser verkligen hur mycket dem utvecklats :D heja er!

Idag har jag vart i stallet och grejat och donat, mer hö behövde tas ner och så gjorde jag lite extra snyggt i stallet. Cayenne och Goss fick massa morötter och jag tror Goss är nöjd över att vara ledig litegrann. Lika bra att låta honom vila när vädret är såhär. Men om några dagar hoppas jag vi kan sätta igång eftersom kosseclinicen närmar sig och sen är första tävlingen i maj!

Jag tänkte lägga upp en bild på min nya tävlingsskjorta för 2013. Är supernöjd och ska matcha riktigt snyggt med lite bling och röd sadelfilt!

Kosseclinic!

Jag längtar så fruktansvärt mycket till kosseträningen för Robert Lagergren i slutet av mars. 2 pass blir det! Ska bli så himla kul. Vi har ju inte jobbat så mycket med kalvar innan men vi vart vart hos Frida 2 gånger och föst litegrann och fått honom att komma över sin korädsla. Även om jag inte kanske inte tävlar kosseklasser i framtiden så är det ändå roligt att träna på lite annat. Variation är alltid bra :D Sen får man se, han kanske har skills för det där...
Dessutom ser jag verkligen fram emot det här tävlingsåret, speciellt eftersom det gick så bra i fjol :)
 
Isgata har det dessutom varit idag med så ingen ridning idag heller. Tycker de halkar runt även med broddar i så jag vågar inte chansa. Så fort vägarna blir bättre också så är det dags att åka till Frida igen. Vi har lika roligt varje gång och det är bra att få lite tips ifrån henne också :)
 
Nu är det dags att slänga i sig lite mat och sedan börja jobba för kvällen.
 
PUSS

Gamla bilder!

Sitter vid mammas och Rogers dator och snubblade över lite bilder. Kommer inte ihåg exakt när de är tagna men det borde vara under sommarbetet 2011 (Goss är då 3 år). Bilderna är tagna hemma hos Fia som vi stod hos innan vi byggde stallet i lagmansholm.

Sömnlös och funderar

Ligger i sängen och borde sova, men kan inte... Sjukt segt. 
Ligger och funderar på hur glad jag är över att jag köpt min häst. Om jag inte hade gjort det så hade jag antagligen lagt ner hästeriet. Men han gjorde att jag fick en nytändning att utbildas tillsammans. Han var oinriden och jag hade inte hållt på med western så himla länge. Så kul att vi gjort allt det där ihop. Jag vet att jag inte är något proffs, och inte han heller. Men vi tar oss fram tillsammans i vår takt. Och det går verkligen jätte bra. Vi kanske inte gör gigantiska underverk under kort tid som de stora tränarna gör, men vi gör något framsteg varje dag, även om det ibland bara är något litet. Jag tycker att vi kommit långt på den här tiden. Han och jag. En sån underbar häst jag har...
 
 Jag har ingen brådska och inte han heller. Vi har superskoj ihop och jag skrattar mycket åt honom när han busar och har sig. Och han är min, bara min... Och jag tycker om honom så otroligt mycket!!! 
 

Fler bilder ifrån idag!

Här är lite bilder från idag när vi pysslade med hästarna :)

En kall februaridag!

Idag var ju Emmy med i stallet! Vi fixade stallet och sedan tog vi in pållarna. Efter en timmes putsning och flätande så blänkte dem verkligen! Blev dock ingen ridning eftersom det var så fruktansvärt kallt och isgata överallt :/
Idag på förmiddagen shoppade jag lite grejer till mig och hästarna. Broddar, skiftnyckel, B-vitamin, snodd, regnbyxor, hink och bett till Cayenne som jag hade beställt! 
Nu blir det till att laga mat, kolla tv och krypa i säng! Lägger ut lite fler bilder från idag om en stund :) 
 
 

Superbra bett!

 
 
Det här bettet köpte jag för några veckor sedan och det är verkligen jätte bra. Jag får ju inte tävla på det men perfekt att träna på. Fin kvalité och hästen älskar det :D det är köpt på Milsta Quarter Horse hemsida :) jag rekommenderar verkligen detta bett.
 
www.milsta.se
 
 
 

Pisseblöt!

Regnet öser ner här i lagmansholm, vilket är positivt för då försvinner ju snön ;) jag gav mig ut i regnet och tränade Goss på banan. Övade spin och galoppfattningar. Han skötte sig mycket bra och det känns så härligt när jag märker hur han blir mer och mer lyhörd hela tiden!
Imorgon kommer Emmy till stallet igen :) då blir det massa borstning och ridning!

Goss såg lite besvärad ut när jag släppte ut honom i hagen.. "Mamma, det regnar ju.." Haha, men han har sånt gott täcke så han ska inte klaga ;)

Förvandling!

Förvandling är verkligen det rätta ordet. Den första bilden är när jag sitter på Goss första gången. Och den andra är några månader senare. Vilken skillnad på häst!! Kan knappt tro att det är samma!!! 

Knatteridning!

Idag fick den lilla i familjen rida! Hon och Gosselito skötte sig exemplariskt :) longerade och tumkörde litegrann med Agnes i sadeln! blev ju ett hårdare pass igår så idag var gossen jätte nöjd med bara skritt och trav ;)

Träning för Madde!

Här är en liten snutt av träningen idag. Dock är det Gossens dåliga varv men jag bjuder på det ;) haha

Träning och skoning!

En innehållsrik dag :) först var det träning hos Madde tidigt imorse! Gick väldigt bra. Sedan tillbaka från ridhuset och mocka och fixa allt i stallet. Sen åkte jag och Agnes hem och käkade lunch, och sen tillbaka till stallet för att Roy kom och skodde :)

Cayenne fick putsat sina små fötter och Goss nya dojor på alla fyra. Nästa gång blir ser slideskor tänkte jag, wiihoo :D

På väg hem från träningen!

Längtar tills imorgon!!

Idag har det faktiskt, tro det eller ej, en hästfri dag för mig. Väldigt ovanligt för att vara mig. Anledningen är att jag jobbat 8 dagar i rad och idag var passet mellan 12-19.30 och jag var oerhört trött.. Tur att man har en så snäll mamma som fixar Gossen åt mig ;)

Men imorgon är det träning för Madelein Stiwing i ridhuset! Ska bli jätte kul eftersom det gick så sjukt bra förra veckan, man blir extra taggad då ;)

Nu ska jag käka lite chips, kolla lite friends och sen sova! Upp klockan 6 imorgon så det gäller att vara på topp :D

GODNATT :D

EN UNDERBAR EFTERMIDDAG!

Idag har det varit en otroligt bra dag!! 
Först jobb, sen på eftermiddagen kom Emmy och Elin på besök och vi hade en jätte mysig kväll i stallet. Systrarna pysslade med Cayenne och hon var supernöjd! Sedan tog vi Goss till banan och red en stund. Även Elin kom upp i sadeln och provade rida Gossen för första gången! Hon tyckte jätte mycket om honom! Emmy kommer tillbaka till stallet snart igen och det hoppas jag Elin gör också så dem får rida fler gånger! :D 
Nu blir det räkor och film, inte mig emot ;) 
PUSS

Rundtur hos Stall Petit!

Här ger jag er en rundvandring i stallet :)

Tänker på dig varje dag...

När man bildat en relation till en häst, och haft den relationen så länge.. Så går det inte att undgå att tänka på henne varje dag. Jag växte upp med henne och hon fanns där sen jag var en liten liten tös. Hon togs ifrån oss för 4 månader sedan och det går inte en dag utan att jag tänker på henne. Fina fina Petit. Hoppas du har det bra i hästhimmelen <3

CAS CAYENNE

Här är en bild på när jag rider den lilla sötnosen första gången hos oss. Hon är skogsriden sen innan :) CAS Cayenne är bara 3 år än så länge, och vi har bara haft henne i några veckor. En otroligt söt liten dam. Det är min mammas lilla prinsessa! Hon är ett arabiskt fullblod med en liten vit stjärn och en pytteliten vit strumpa. Hon är rödbrun i färgen och en otroligt lång man och lugg!
 (Varför ser jag så sur ut?!) 
 
Imorgon så får vi finbesök på gården av Elin och Emmy. Kanske Inger också :) det blir himla trevligt! 
PUSS! 

Liten videoblogg om vad jag gör idag!

Helt slut

Nu har verkligen musten gått ur mig. Känner mig helt slut efter den här dagen. Har jobbat mycket nu det senaste och längtar tills på fredag då jag är ledig hela helgen.

Har precis haft ett långt telefonsamtal med min kära vän Frida Leandersson. En sån där kompis som man inte kan prata med en liten stund utan det blir alltid låååånga samtal. Antagligen för att jag pratar på som bara den! Frida bor i Vårgårda inte långt ifrån Stall Petit. 10 minuter bilväg ungefär och ibland åker jag dit med Goss så tränar vi ihop :) ibland blir det rätt mycket skratt och oseriös ridning men det behövs ibland också!
Imorgon förmiddag är det ridning på schemat och sedan jobb igen.. Tjoooho!

Nu ska jag kolla några vänner avsnitt och sen krypa till kojs och sova!
(Btw, hatar när folk tvättar sent på kvällen och torktumlaren står och tjuter, och eftersom jag stör mig på det till jag blir blå i ansiktet måste jag klä på mig och gå till tvättstugan och stänga av den!!) GAAAH!

Godnatt

SNÖ!!

 
nu är jag bannimej trött på snö! Allt man kan göra i snön med hästarna har jag redan gjort. Galopperat i djupsnö, busat, lekt, galopperat på åkrar.. Men nu tycker jag det räcker. Jag är redo för ordentlig träning på vår egna fina ridbana i lagmansholm. Och då fan ska den vara snöfri!! Det bestämmer jag nu att från och med nästa vecka så ska sakteliga snön försvinna och vara helt borta tilL veckan efter det! Snällasnälla!! 😊
 

Goss och Cayenne busar!

Stallfix!

Nu är stallet fixat och hästarna har fått mat! Rida hade jag tänkt göra efter jag slutat jobba vid halv åtta. Eller om jag tar och tumkör han en stund? Hmm.. 
När jag väl blev färdig med stallet lite för tidigt så passade jag på att smörja några av mina träns! Faktiskt så är det något jag tycker är mysigt. 
 
Nu blir det arbete i 7,5 timmar! wish me luck!
 

Trickträning

Jag tycker väldigt mycket om att träna horsemanship och tricks med hästarna. Det är ett jätte bra sätt att lära hästen att lyssna på dig och lära sig nya saker. När jag köpte Gossen var han väldigt blyg inför människor och litade inte på mig. Men när vi lärt känna varandra bättre så märkte jag att han tyckte om att få nya utmaningar och få mycket beröm när han gör rätt.
Så, jag tänkte ge lite tips på hur du kan trickträna med din häst.

Att få hästen att lyfta det specifikt ben på kommando behöver inte vara krångligt. Jag använder mig av en liten orange flagga som hjälpmedel, och ibland inget alls. I början tog jag flaggan och petade på det benet jag ville att han skulle lyfta. Fortsätt till hästen lyfter och beröm direkt med godis. Jag brukar även använda olika ord till olika övningar. om jag vill att han ska lyfta så säger jag "upp" samtidigt som jag visar vilket ben jag vill ha upp. Upprepa några gånger varje dag så hästen lär sig. Efter några dagars övning med flaggan så kan det räcka att du pekar och säger ordet för kommandot. Jag har kommit så långt att jag kan stå framför och visa höger eller vänster (se bild) för att få honom att lyfta. När hästen kan detta så utökade jag till att han ska lyfta ett ben även i skritt. Promenera bredvid hästen i skritt i till exempel vänster varv. Håll repet i vänster hand och flaggan i höger. Börja sedan signalera med flaggan mot vänster framben. I början kan du vara tvungen att peta på benet lite, men efter en tids träning så räcker det att höja flaggan och då skall de lyfta benet i varje steg. Som spansk skritt fast bara med ett ben till en början. Var noga med att upprepa övningen i bägge varven, så de blir lika duktiga åt varje håll.
Jag har även tränat detta lite ifrån hästryggen. Goss sköter sig mycket bra och han gör det bättre och bättre varje gång!

En annan övning som jag själv anser är viktig är en typisk westerngrej. Om en tygel är i marken så skall hästen stå helt still. (Westerntyglar är delade). Även om du går framför och släpper tygeln så skall hästen stanna. En bra funktion om du tappar tyglarna och det kan förhindra att hästen trampar på tygeln/tyglarna och rycker sig själv i munnen. När jag tränar detta så går jag framför med lina med ryggen mot hästen. Hästen skall ha bra avstånd bakom ca 1.5 meter. Släpp sedan linan, om hästen inte stannar så backar du utan att vända kroppen och höjer armarna. Hästen måste lära sig tydligt att lina i backen betyder stopp. Upprepa till hästen gör rätt och var noga med att om det inte går bra till en början, så bli inte frustrerad. Vissa hästar kräver mer tydlighet. MEN, när den väl gör rätt, beröm till tusen. Exempel: du har kämpat en bra stund och äntligen gör den rätt. Sluta träningen där. Fortsätt inte utan beröm med att träningen är slut där och gå igenom det dagen efter igen istället.
Det finns fler övningar som jag tänkte prata mer om någon annan dag, men tänk på att dessa övningar kräver mycket psykiskt hos hästen. Den får fundera en hel del. En häst kan bli lika trött av att trickträna som ett ridpass! Ha det i åtanke så man inte gör för många övningar på samma gång utan börja försiktigt!

Nu tänkte jag sova faktiskt, lång dag imorgon med hästar och arbete!
Puss&godnatt

Sidepass gör det ofta lättare att få till rätt galopp!

När goss inte alltid vill fatta rätt galopp, så gör jag på detta viset. Jag gör en sidepass för att få honom att få med sig bakdelen, sitter på vänster sittben och sedan gör jag fattningen :)

Vem är jag?

Jag är en 22-årig tjej som älskar hästar. Jag fyller år den 15 december (haha jag har fått höra att om man är född i december så är man definitivt inte planerad) haha. Varför skriver jag det?! Jag bor i en lägenhet i den lilla staden Alingsås och jag har bott där i 3 år. 
 
Min familj består av 2 delar kan man säga. Mamma bor i lagmansholm med sin man Roger. Och det är dem som äger stallet där min gosse och Co. står. På mammas sida har jag två syskon, en äldre bror som heter Filip (24 år) och en lillasyster som heter Agnes (9 år). 
 
Min pappa är bosatt i Göteborg där han bor med sin fru Annica. Där har jag en lillebror som heter Lucas (10 år). 
Jag vill lägga till att alla mina syskon är halvsyskon. Kanske låter helt knäppt men så är det. 
Jag har växt upp i Gråbo, en liten ort med typ en shellmack och en livsmedelsbutik. Hände inte mycket men flyttade till stenkullen när mina föräldrar gick isär 1996. 
Sedan har jag flyttat hit och dit, bodde i brobacka i några år, flyttade in till stan, fram och tillbaka. Ja det var ett jävla velande. Men nu har jag bägge fötterna på jorden och känner att Alingsås där jag vill vara. 
Lite information om mig:
 
Arbete: Kristineholmskiosken, även kallad bögens!
Civilstatus: ingen pojkvän direkt, men är på något sätt bunden på ett positivt sätt.
Favoritfilm: Law abiding Citizen
Tecknad: Spirit (finns det ens något att diskutera om?!) 
Favoritbil: min Toyota såklart!
Serie: FRIENDS
Drömresa: är inte så mycket för att resa faktiskt, men en tripp med min goda vän Jill hade suttit fint!
Hästinriktning: western, no doubt.
Drömyrke: hovslagare. Tänk vad pengar jag hade sparat!
 
Om jag inte höll på med hästar: då skulle jag nog helt ärligt spelat fotboll. Så himla lätt i fötterna! 
Om jag ska säga något negativt om mig själv så är det att jag har dåligt tålamod. undantagsvis inte med hästarna men mycket annat. Bilförare till exempel. Då kan jag gapa, riktigt högt!
 
I skolan läste jag samhäll ekonomi. Har inte en susning om varför jag valde det, men det vet väl ingen? Försökte hänga med och upptäckte som många andra att kompisar var roligare och skippade en hel del. Något jag ångrar idag, men nu finns ingen återvändo. 
 
Rent allmänt så är jag nog en rätt normal tjej. Pratar för mycket när man är berusad, har långa samtal om killar och hästar med vännerna och är helt enkelt rätt social. Däremot när man jobbat en hel dag med kunder så är det underbart att komma till stallet och vara där ensam med hästarna. Haha fast ibland kommer jag på mig själv att jag står och pratar med gossen! Vad fan ska han svara liksom? Men på något underligt sätt så känns det som att han förstår! 
 
Kort och gott, social och stabil! 

Bilderna innan blev fel!!!

Bilderna i inlägget innan hamnade lite fel. Den första är rätt, det är min Gosse, den andra är vår inackorderade och den tredje är min mammas arab :)

Hästarna i stallet!

Jag tänkte att jag måste lägga ut bilder på hästarna som finns i vårt stall. Första bilden är Golds Jessie James, min egna ögonsten. Den andra är på mammas CAS Cayenne, och den tredje på vår inackordering Whisper som ägs av Sara Gullbekk som är med på bilden :)

Petit, början till mitt långa hästliv!

Här kommer lite bilder på min fina tjej! En bred arab med världens största hjärta <3

Mig och hästarna!

Jag heter Ida Anzén och äförts 1990. Jag har hållt på med hästar sedan jag var 3 år gammal och ärligt talat så känns det som att jag är född på hästryggen! Jag älskar att rida, träna och pyssla i stallet. jag växte upp med mitt fina, fina arabiska fullblod Petit. Hon var min stjärna och vi gick igenom allt tillsammans. Vi köpte henne som oinriden när jag var sju år. Med mammas hjälp och min orädda attityd så fick vi henne att bli en underbar ridhäst. När jag blev lite äldre tävlade jag flitigt i hoppning med bra resultat! Hon flög över utan att riva. När jag var 16 tröttnade jag på hoppandet och sadlade om till westernridning. Ett val jag aldrig har ångrat. Flexibel som petit var så var det inha problem att börja med nya saker. När hon fick på westernsadeln så visste hon att det var det som gällde, och ibland så skuttade vi lite granna och det visste hon direkt, eftersom hoppsadeln då lades på ryggen. Petit var född 1994 och min älsklingshäst! Men förra året fick hon fång, illa sådan och det slutade med att vi fick ta bort henne. hon var min pärla i drygt 15 år.. Men 2010 köpte vi också en till häst. Golds Jessie James. Han är född 2008 och är en otrolig pålle! Han är en solid paint (halva quarter, och halva paint). Han var oinriden även han och dessutom undernärd. Jag kämpade med honom länge för att få honom att lita på mig och nu, 3 år senare så tror man inte att det är samma häst! Han är endast westernriden av mig och gör framsteg varje dag. Jag är så glad och stolt över honom. min egna fina häst. 
Min mamma har även köpt ett litet arabiskt fullblod född 2009. CAS Cayenne heter hon! 
men nog
om detta nu, jag tänkte börja blogga om min vardag i vårt stall i lagmansholm. Stallet är namngivet efter pärlan petit!
ska försöka hinna med att blogga om hästlivet varje dag och hoppas ni får trevlig läsning! Skriver mer sen :) 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.