<
   

Tisdag!

Igår var veterinären i stallet och kollade Goss tänder. Inget anmärkningsvärt mer än att han slipade ner dem och kände att allt stod rätt till :) man kan ju säga att Gossen inte direkt älskar tandläkaren. Efter första dosen lugnande så fick han en omgång till. Han gör inget dumt så, problemet är bara det att han inte vill vara still med sitt huvud :P men det gick bra efter en liten extra dos för då var han supertrött!! 
 
 
Har inte så mycket att skriva om nuförtiden. Rider ju knappt nånting och det är inte så jätte kul att läsa om att jag mockar bajs varje dag ;) men är det nåt ni vill veta mer om eller att jag tar upp någon viss fråga så är det bara att hojta till här på bloggen :D 
 
 
 

Alla utom jag! ;)

Igår var det full rulle på gården! Allihopa red utan jag ;) mamma på Cayenne och Agnes & Roger turades om på Gossen :) jag hjälpte Agnes på lina och hon är så duktig! Hon har gjort såna framsteg sen sist :D får se till att hon rider snart igen så det inte går så långt emellan:) 
 
 
Jag tycker verkligen det är jätte kul att Agnes börjat rida nu. I framtiden kanske det är vi som tjafsar om vem som ska rida ;) det är ju nånting med att se en person utvecklas och få lära henne allt jag kan! Det är ju tur att Gossen är så snäll också, lugn och stabil :)
 
 
Glömde fota igår, men här kommer en annan!
 

Underbar morgon!

Vilken underbar dag! Här kommer positiva tjejen! Haha ;D 
 
 
Var i stallet imorse och red Cayenne. Hon var magisk rent ut sagt. Så mjuk, så följsam och otroligt lyhörd! Skrittade och travade bara en liten stund men det kändes så jäkla bra. Galet eftersom hon inte ridits på flera veckor och ändå uppför sig så bra! Härlig känsla i kroppen när jag åkte därifrån :) 
 
 
Fick ringt veterinären idag också som ska göra rutinkontroll på Gossens tänder nästa vecka, skönt att få det gjort också :) 
 
 

Agnes på ridtur idag!

Oh nej, jag har inte ridit på över en vecka. Känns skönt och tråkigt på samma gång men vila behöver man! ;) däremot så har lillasyster Agnes ridit på Gossen idag :D blir dock inte så ansträngande för honom men han får röra sig lite iallafall ;) hon tyckte det var jätte kul och hon fick träna på att trava medan jag hade Goss på lina. Agnes har inte ridit alls mycket i sitt liv men nu säger hon att hon vill sätta igång och lära sig. Skoj tycker jag och Gossen var så lugn och snäll så. Han såg riktigt nöjd ut och lyssnade bra på lilla tösen :) 
 
 

Mer bilder! :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alla bilder är inte så seriösa! ;D

Fina Cayenne!

Jag och Ola är gårdsvakter tills imorgon. Mamma och Roger är iväg och roar sig och dem åkte igår. Fast jag tycker det är mysigt att bo på landet. Eller ah, jag älskar det! 
 
 
Efter att jag fixade stallet idag så longerade jag Cayenne och tränade lite lätta övningar från marken :) att hon skulle lyssna på röstkommando med en gång och inte söla!  hon var jätte duktig :) 
 
 
Nu har jag en massa bilder jag vill ladda upp, men kan inte ta alla på en gång ;) här kommer bilder från idag, och lägger snart upp fler bilder från när Amanda var här!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nya tröjor!

Jag och mamma har köpt varsin ny hoodtröja :)
 
 
 

Lugnt har det vart!

Nu känns allt bra. Gossen har vilat i tre dagar och lär göra det ett tag till. Han har vart igång nu så jag känner att det är lagom för honom att chilla lite nu ;) jag kanske rider någon dag för att det är mysigt, men inte för att jag MÅSTE träna. Nu är vintern nästan här och det är lika bra att ta det lite lugnt, för både mig och Gossen. 
 
 
Har vart i stallet både igår och idag efter jobbet för att fixa stallet och gosa med hästarna :) det är på nåt sätt skönt att bara göra sysslorna men inte rida. Vad snabbt allt går! Höhö ;) 
 
 
Här kommer lite bilder på grejerna jag vann i lördags :) fick även min rosett från westernallsvenskan!
 
 
 
 
 

Film från tävling! 8/11-14

Satte ihop en video från i lördags! Fick klippa massa eftersom det blev väldigt långt :P slutet är bäst! ;)

Resultat från KM:et!

Alltså vart ska jag börja... Jag är så glad, så stolt och så otroligt glad över Gossens insats på tävlingen igår. Han var en fröjd rakt igenom. Hade anmält mig till tre klasser från början men blev att jag anmälde till en fjärde också. Jag ska berätta om varje klass :) 
 
 
Första klassen var western riding. 
WR är en gren där kvaliteten på hästens gångarter, galoppombyten, lydnad, uppförande och temperament bedöms. 
Gossen skötte sig bra, var något långsam med galoppfattningen men jag var ändå nöjd! 
 
 
Nästa klass var western horsemanship. 
I WH skall ryttarna rida ett ritat mönster av domaren där olika moment ingår. Ryttarna rider först mönstret en och en och rider därefter ut på fyrkantsspåret för sk railwork. 
 Denna klass skötte han galant. Jag var lite osäker på hur han skulle sköta railworken eftersom han ofta blir stressad på fyrkanten när folk galopperar om oss och han vill springa fort ;) men han var hur lugn som helst! Helt stabil vilket chockade mig eftersom han så många gånger innan har ballat ur när man är i relativt små ridhus med hästar som kommer bakifrån. Så därför efteranmälde jag mig till pleasuren också! 
 
 
Tredje klassen var Western Pleasure. 
Hästens gångarter och form I Western Pleasure rider alla deltagare inne på banan samtidigt. Man rider längs fyrkantsspåret i de olika gångarterna. Domaren bedömer hästens form, mjukhet och gångart. C:a 80% av bedömningen ligger på hästen i denna diciplin, resterande på ryttarens sits, hållning och förmåga att kommunicera med sin häst. 
Gossen var outstanding i pleasuren enligt min mening. Så otroligt lugn, lyhörd och stabil. Lyssnade på minsta lilla vink och jag själv kunde slappna av till hundra procent!! Kanske därför det gick så bra?! ;) 
 
 
Sista grenen var reiningen. 
Westernridningens kanske mest spektakulära gren. Deltagarna skall rida ett angivet mönster, och kunna ha full kontroll över hästens alla rörelser. Hästen skall villigt låta sig ridas, med mycket litet eller inget synbart motstånd och skall helt kontrolleras av ryttaren.
 Reining är ju min favoritgren. Jag älskar det. Även här var Gossen sjukt duktig. Visst, vi kunde gjort det ännu bättre, men vi hade vart med i många klasser och att han ändå ställde upp och gjorde en sån fin insats värmer i mitt hjärta. Stoppen gjorde han jätte fint och även hans rollbacks var sjukt bra! Trodde aldrig att jag skulle vinna eftersom de andra ryttarna var sjukt duktiga, men vet ni vad? För första gången i mitt liv fick jag vinna en reiningklass på min fina gosse. Han var en stjärna! 
 
 
Placeringarna efter dagen! 
Western riding: 2:a plats
Western horsemanship: 2:a plats
Western pleasure: 2:a plats
Reining: 1:a plats
Fick en massa fina grejer! förutom rosetter vann jag hink, 2 täcken, presentkort och en statyett för att jag blev klubbmästare i reiningen :) 
 
 
Även om placeringar hit och dit inte ska spela roll utan mer hur man känner över sin insats så kändes det ändå så sjukt bra att få vinna. Att alla regniga dagar jag gett mig ut och tränat ändå och all energi jag lagt den här tiden på att få Goss dit jag vill har lönat sig. Och vet ni vad jag är mest glad över? Hans beteende på tävlingen. Att han var lugnet själv trots att han aldrig sett ett sådant ridhus med den modellen, och att han var hundra procent avslappnad även när fyrhjulingen passerade nära som han brukar rygga för. Det gjorde mig lugn och fokuserad istället för att spänna mig och bli blå i ansiktet. Jag hade sån positiv inställning och jag tror det smittade av sig på honom också. Vi blev ett ypperligt team helt enkelt. Finns inget bättre sätt att avsluta den här säsongen på. Efter allt oflyt jag och Goss haft detta året så fick vi ändå avsluta med ett ärevarv! Yeeeeey :D 
 
 
Tack till klubben som är så otroligt varma människor och anordnar allt så bra! Och tack till Jill som hängde med och var hästskötare och sprang alla ärenden! 
 
 
Ska sätta ihop en video från tävlingen som Jill filmat och även lite bilder på priserna! Ska försöka få klart videon idag men fler bilder får ni imorgon :) 
 
 
 
 
 
 
 

I stallet med Amanda!

Idag är det massa häst på schemat! Har redan vart i stallet en gång med Amanda :) vi skulle rida men Cayenne hade tappat en sko så jag fick rida Goss och hon promenerade en stund med Cayenne! Var väldigt oseriös ridning från min sida men ville göra nåt skoj med han så vi har good feeling inför imorgon :) vi tog en massa bilder,  alla är inte så vackra men det var skoj! ;) lägger upp hälften nu och hälften ikväll! 
 
 
Ska strax tillbaka till lagmansholm för att putsa lite grejer, packa allting, sätta på transporten och allt som hör tävling till :) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Torsdag!

Äntligen fick jag sitta på Goss igen. Förutom att snön piskade i mitt ansikte var det kul :P red ett väldigt lätt pass på honom. Tog någon galopp men annars var det mest skritt och trav :) han var jätte duktig, väldigt lugn och stabil trots att han vilat :)  usch vad kallt det var! Vintern är här!!! 
 
(Gamla bilder) 
 
 

Vilken lättnad!

Åh vad skönt att den stenen släppte från hjärtat! Idag var Gossens bakkota som vanligt igen! :D ingen värme eller svullnad alls. Så otroligt skönt :) även om han inte var halt eller nåt så blir jag ändå lite nojig för sånt där, men nu kan jag släppa det! 😃 
 
 
Tog bägge hästarna i grimma imorse och promenerade en sväng. Gick i ungefär 25 minuter bara men dem tyckte det var kul :) vill ändå vara på säkra sidan med Goss så promenad idag var bra och imorgon tänkte jag rida ett lite lugnt pass på banan! 
 
 
Ha en underbar dag allihopa! 😃
(Hittade en gammal bild på Goss och hans helbror som kliar varandra!) 
 
 

Hmm...

Igår när jag var i stallet tyckte jag Goss var lite varm och svullen i ena kotan bak. Kylde benet för säkerhets skull och han verkade inte ha ont. Imorse var han mindre varm men ändå litegrann. Longerade han för att se om det fanns någon hälta, men det fanns ingen alls, TACK GODE GUD! Låter han vila en dag till just in case. Vet inte om han antingen slant till när jag red ut i söndags eller om han vrickat sig i hagen eller nåt... Nu håller jag mina två tummar på att det är helt borta imorgon, vi ska ju bannimej tävla på lördag! 
 
 

Saknar dig min pärla!

På lördag har det gått exakt två år sedan vi fick ta bort Petit. Petit som är anledningen till att jag håller på med hästar överhuvudtaget. Att jag brinner för att sitta på hästryggen och lägga all den tid som jag gör. Jag är så tacksam att mamma köpte det fina bruna arabiska fullblodet när jag var så liten. 
 
 
Jag minns en specifik gång när jag skulle rida lektion för någon lärare i sjövik. Petit var precis inriden och jag var runt 9-10 år. Jag minns att jag skulle lära både mig själv och hästen att "gå på tygeln." Jag kommer ihåg att jag tyckte det var jätte svårt och krångligt, det var ju mycket roligare att bara rida runt och hålla sig kvar. Efter den lektionen minns jag att jag tyckte att det inte var lika kul för att jag hela tiden skulle få henne att böja på nacken. Men så skulle jag rida en lektion till för samma tjej och det gick mycket bättre den gången. Jag kommer så väl ihåg att jag började känna hur hästen rörde sig på ett bättre sätt och hur Petit jobbade under mig. Hur jag kom på hur det skulle kännas... 
 
 
Petit var den där hästen som man kunde göra allt med. Jag och en kompis kastade oss upp bägge två på hennes rygg och red långa turer. Vi vägde ju ingenting på den tiden :P 
 
 
Jag hopptränade mycket med henne när jag var runt femton år. Som en gummiboll flög hon över. Min hopptränare Sussie sa alltid att Petit är en förtroendehäst till max. Om det var "läskiga" hinder så räckte det att jag pratade med henne i farten och bestämde mig att det ska gå så löste det hon det alltid. Sen att hon var en meter över den översta bommen var ju bara roligt ;) att jag ens satt kvar ibland!! Haha... 
 
 
Jag har flera hundra historier om tiden med Petit. Min fina underbara häst. Men så kom den tiden när hon blev riktigt sjuk i maj 2012. Vi kämpade så hårt med att få henne att må bättre och det såg ljusare ut stundtals. Hon hade ups and downs. Ibland var hon bra, ibland sämre men vi trodde ändå att hon skulle klara det. Men så kom den där dagen  i november när jag skulle ta in henne från hagen. Hon hade så ont i sina ben att hon vacklade fram. Bara dagen innan visade hon ingenting. Men så på bara ett dygn förändrades allt igen. Vi ringde vår veterinär direkt. Jag ställde han den avgörande frågan: "Har hon för ont eller ska vi kämpa vidare?" Jag minns precis vad han svarade. "Hon har gett upp, det finns inget mer ni kan göra." Detta var tisdagen den 6 november 2012. Djurtransport för avlidna djur beställdes och tiden för avlivningen blev torsdagen den 8 november 2012 klockan 8.00. De sista två dagarna i Petits liv gick hon på starkt smärtstillande och fick göra det hon älskade, äta mat. Jag gosade och grät, gosade och grät. Den viktigaste kompisen i mitt liv skulle tas ifrån mig. 
 
 
Det går inte att förklara hur det känns, att hjärtat kan göra så fruktansvärt ont. Jag mådde verkligen piss och jag saknar henne så oerhört mycket. Nu har två år gått och inte en enda dag går utan att jag tänker på henne. Men det är inga tankar från när vi fick avliva henne, utan snarare tankar på hur kul vi hade och vad mycket vi åstadkom. Vilket otroligt band vi hade. Jag kommer aldrig glömma min underbara första häst. Petit, pärlan!
 
 
 
 
 
 
 

Helgen!

Nä, nu går det inte riktigt som jag vill. Igår red jag på banan och det var samma då, lite dissig liksom. Blev hängande i bettet och kändes lite tung. Trött kanske? Blev ett ganska hårt pass igår och jag fick han dit jag ville till slut, men inte utan att säga till på skarpen och mycket mjukhetsövningar. Så idag kände jag att vi fick göra något lugnt och roligt, så vi red ut i skogen i en timme på morgonen. Blåste jätte mycket men Goss var väldigt lugn, han var la trött sen igår ;) men det var roligt iallafall och han var ändå på gott humör! 
 
 
Den här helgen har vart mycket jobb och lite sömn. Vart och ridit vid åtta på kvällen och upp tidigt därefter. Haloweenfirande blev det inget av iallafall. Sovit jätte dåligt också! Är helt slut verkligen. Ska åka iväg till jobbet nu igen och jag bara längtar tills ikväll när jag får gå och lägga mig :D haha! 
 
 
Vi posade lite i skogen, jag och den gule springaren! ;)